Kurczak w sosie własnym z cebulką
8 kawałków kurczaka (np. 4 pałki i 4 udka)
papryka w proszku słodka i ostra
sól, pieprz
liść laurowy
czosnek
5 sztuk cebuli
1 marchewka
bulion lub woda
1 łyżka koncentratu pomidorowego
olej
Kurczaka myjemy i osuszamy. Kawałki mięsa oprószamy słodką i ostrą papryką, czosnek wcieramy. Wszystko mieszamy do połączenia przypraw i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej i podsmażamy cebulę z kilkoma liśćmi laurowymi na złoty kolor. Gdy jest gotowa przekładamy ją na talerz i na tej samej patelni podsmażamy kurczaka, dodając troszkę oleju jeżeli jest taka potrzeba. Mięso kładziemy od strony skórki, po 5-7 minutach przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy na złoty kolor. Jeśli trzeba zbieramy nadmiar oleju. Dodajemy wodę lub bulion do trochę ponad połowy wysokości mięsa, zagotowujemy i dodajemy cebulkę oraz pokrojoną w talarki marchewkę. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Po 20 minutach przewracamy kurczaka na drugą stronę i dusimy kolejne 20 minut. Gdy kurczak jest miękki wyciągamy go na talerz i do sosu dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku. Gdy sos jest za rzadki zagęszczamy go łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody. Dokładamy kawałki kurczaka, mieszamy i podajemy.